top of page

Børnearbejde

I hele verden foregår der børnearbejde, der er ca. 215 millioner børn og unge, som udfører børnearbejde. Dette svarer til, at ca. hvert 7 barn udfører en form for børnearbejde. Forstil dig hvis det var hverdagen for lige netop dig - ingen leg og ingen pjat.

 

Tænk at være tvunget til at arbejde 12 eller flere timer hver eneste dag. Ud af de 215 millioner er der ca. 171 millioner børn, som arbejder med et skadeligt arbejde. Hvor af 5,7 millioner af dem udføre tvunget arbejde under slavelignede forhold. 8,4 millioner bliver solgt, tvunget til at arbejde, holdt som gældgidsler, brugt i krig, til prostitution, pornografi, narkosmugler eller kriminalitet. Selvom antallet virker stort og uoverskueligt, er antallet af børnearbejdere faldet med 11 procent siden 2000.

 

Hvorfor er børnearbejde overhovedet et problem?

Børnearbejde er et problem, da mange børn og unge i udviklingslande arbejder med sundhedsskadelige midler, og at det samtidig også hindre deres skolegang. Det er dog ikke alt arbejde af børn, der bliver omtalt som børnearbejde, da børn godt kan bidrage derhjemme med hjælp, og til daglige pligter uden at man omtaler det som børnearbejde.

Man definere børnearbejde, med det arbejde som går mod Børnekonventionen både international og nationalt. Samt arbejde af børn under minimumsalderen, arbejde med farlige kemikalier og hårdt fysisk arbejde. I rigtig mange tilfælde har børnearbejde en negativ effekt på deres sundhed og deres fysiske udvikling.

Den største grund til børnearbejde er, at forældrene eller resten af familien ingen penge eller mad har, det gør, at børnene må tjene for føden til familien. Derfor bliver dette en ting, som kører videre fra generation til generation, da landet eller byen, de bor i, ikke er i udvikling.

Hvis børnearbejde skal stoppes, skal man starte med forældrene eller andre familiemedlemmer, alle voksne skal have en minimum indkomst, det ville gøre, at det ikke er børnenes ansvar at skaffe mad og penge til familien. Det skal siges, at det ikke vil hjælpe børnearbejderne at lade vær med at købe de ting, som bliver lavet af børn som f.eks. fodbolde, bæltespænder med mere. For så bliver børnene enten sendt videre til en ny arbejdsplads, som kan være mere skadelig, eller også bliver de smidt på gaden og har så lige pludselig ingen penge. Derfor nytter det ikke noget at stoppe købene.

Følg trafiklyset og se, hvornår arbejde er børnearbejde.

 

  • Rødt: Uacceptabelt arbejde, som børn ikke bør have. For eksempel arbejde med kemikalier, i miner eller med tunge løft.

  • Gult: Arbejde, hvor man må undersøge situationen nærmere for at finde ud af, om det er skadeligt. Måske er arbejdet i sig selv i orden, men barnet bliver slået eller har for lange arbejdsdage.

  • Grønt: Arbejde, der bør være tilladt, da det ikke skader barnet og i nogle tilfælde ligefrem er gavnligt, fordi barnet tjener penge og lærer noget, som det skal bruge, når det bliver voksent – for eksempel overtage familiens landbrug eller værksted. Når arbejdet ikke er farligt og ikke forhindre barnet i at gå i skole, kaldes det ikke børnearbejde.

 

(Dette er taget fra Red Barnets hjemmeside) 

 

 

Barnets synsvinkel

Har du 80 kr. i din pung? Det er nemlig det, det koster at købe en børnearbejder fri fra sin slaveherre i Indien.

 

”Min søster var 10 år gammel. Hun går til sin slaveherre hver morgen klokken syv, og kommer hjem klokken 9 hver aften. Han behandler hende dårligt. Han slår hende, når han synes hun arbejder langsomt eller når hun snakker med de andre børn, han skriger af hende, og han kommer for at se efter hende, når hun er syg og ikke kan gå på arbejde. Jeg tror hun har det hårdt.

Jeg kan lide at gå i skole eller lege. Jeg kan ikke lide det. Det eneste jeg vil, er at få min søster tilbage fra slaveherren. Jeg kan få hende hjem for 600 rupees – det er vores eneste chance for at få hende fri.

Vi har ikke 600 rupees… Vi kommer aldrig til at eje 600 rupees, siger Lakshmi, 9 år gammel og ruller cigarruller. 600 rupees svarer til ca. 80 kr. ” udtaler Lakshmi til human Rights Watch rapporten. Denne historie er fortalt af Lakshmi, om sin søsters liv. 

 

(http://www.skole-plan.dk/docs/Indiens_Boerneslaver.pdf)

 

 

bottom of page